Pers

07:28:55, 17/09/2012

Carl stelt voor: Erik Debie Plaats 22 CD&V Leuven

Nog 27 dagen en het is zover: gemeenteraadsverkiezingen 2012. Voor CD&V Leuven komen er 45 gepassioneerde en getalenteerde kandidaten op. Wat opvalt is dat onze lijst een b(l)oeiend samengaan is van een jonge generatie en ervaren rotten. Als lijsttrekker kan ik alleen trots zijn op deze groep. Om hen alvast aan jullie voor te stellen, laten we elke dag 1 kandidaat aan het woord in een interview van 3 vragen. Erik Debie uit vandaag zijn liefde voor de Leuvense horeca-Cultuur 'met een grote C'.

Beschrijf je zelf in enkele zinnen?

Ik tel momenteel 34 lentes en woon samen met mijn vrouw en mijn drie schatten van kinderen op de Naamsesteenweg te Heverlee. Van beroep ben ik informaticus en ik werk voor de Universitaire Ziekenhuizen van Leuven. Qua hobbies kan ik kort zijn. Ik heb van mijn belangrijkste hobby mijn beroep kunnen maken. Verder hou ik vooral van genieten van het leven.

 

 

 

Wat is van belang voor u in Leuven?

Ik vind de gezelligheid die Leuven uitstraalt enorm belangrijk. Eén van de factoren die daar een belangrijke rol in spelen, is onze rijke horeca cultuur die wij Leuvenaars als geen ander hebben. Ik ben dus nogal voorstander van dat rijk verleden, en hopelijk ook toekomst. Ik wil ook zorgen dat mijn kinderen, wanneer ze wat ouder zijn uiteraard, ook nog in alle gezelligheid en veiligheid kunnen genieten. Een van de zaken die dus belangrijk zal zijn om die toekomst te vrijwaren, is de veiligheid tijdens dit uitgaansleven beter te garanderen. Want later op de avond zitten er geregeld amok makers in Leuven, vooral in het weekend. Dit moeten we een halt toeroepen. Een sluitingsuur zoals burgemeester Tobback voorstelt, vind ik persoonlijk geen goed idee. Daarmee raak je alleen de cafebazen. Nee, een actieve aanpak van dit probleem waarbij we de rotte appels er efficiënt kunnen uitpikken en van de straat halen, lijkt mij een veel beter idee.

Wat zal voor Leuven de komende legislatuur de grootste uitdaging vormen?

Ik denk dat een van de grotere uitdagingen toch het mobiliteitsprobleem zal worden. Dan spreek ik vooral over de binnenstad. Leuven is klein, en de straten smal. Grote luide en vervuilende bussen zijn hierin een probleem. Een oplossing zou kunnen zijn dat we meer en meer de elektrische toer opgaan. Of tenminste hybride.

In dit volledige verhaal de veiligheid van de fietser en de voetganger garanderen is ook een grote uitdaging. In Leuven is er nogal een grote concentratie van scholen, dit wil zeggen dat samen met de enorme hoeveelheid studenten aan de universiteit en de hogescholen, we met zeer veel jonge deelnemers in het verkeer te maken hebben. Er zijn al veel zaken ondernomen, maar ik denk dat we hierin nog verder kunnen gaan. Op dit moment is de volledige binnenstad zone 30. Dit zal ongetwijfeld helpen het aantal ongevallen te drukken. Maar dan moeten wel alle chauffeurs zich er aan houden. Ook het openbaar vervoer!

Een andere grote uitdaging zijn de torenhoge prijzen voor Leuvens vastgoed. Jonge, startende gezinnen kunnen in de meeste delen van Leuven geen betaalbaar huis of appartement meer vinden. Uiteraard is het moeilijk om politiek te gaan mengen in de vrije markt. Maar op een of andere manier moeten we die jonge bewoners blijven aantrekken, want anders riskeren we op een bepaald moment met een verkeerde sociale mix te maken te krijgen. Eén van de mogelijkheden zou zijn om de opcentiemen op de onroerende voorheffing naar beneden te halen. De Kadastrale Inkomens in Leuven liggen aan de hoge kant. Dus na een stevige lening aangegaan te hebben om een duur huis te kunnen kopen, moeten we ook nog eens elk jaar veel belastingen gaan betalen op een fictieve inkomst.

Je zou dit ook anders kunnen doen, door bijvoorbeeld enkel gezinnen met een inkomen onder een bepaalde grens het bedrag van de opcentiemen terug te betalen. En met gezinnen bedoel ik dit heel algemeen. We mogen de jonge alleenwonende burger in dit geval niet in de kou laten staan.

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Dossierarchief
Volgende pagina: Kandidaten 2012