Pers

09:16:06, 07/09/2012

Hertogendal start opnieuw van nul

LEUVEN - Het Leuvense stadsbestuur heeft zich opnieuw op Hertogendal gestort, de oude ziekenhuissite aan de Brusselsestraat. Zo wil het bestuur de stadskanker eindelijk wegwerken. Maar daarvoor moet wel met een schone lei begonnen worden. BRON: Het Nieuwsblad 07.09.2012

Al jarenlang zijn er plannen om het Hertogendal, het grote gebied tussen de Kapucijnenvoer, de Minderbroedersstraat en de Brusselsestraat, aan te pakken. Maar het dossier ligt al erg lang stof te vergaren. Dat tot groot ongenoegen van de buurt, die met dit gedrocht alsmaar verder verloedert. Mogelijk komt er binnenkort toch opnieuw schot in de zaak. Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) startte deze zomer een stuurgroep op om het dossier nieuw leven in te blazen.

‘Het lag eigenlijk al sinds 2004 stil, toen er een conflict tussen de Gecoro en het stadsbestuur ontstond omdat het adviesorgaan een negatief advies gaf over ons plan’, stelt Devlies. ‘Bovendien zijn er nog steeds diensten van het universitair ziekenhuis aanwezig. Zij verhuizen maar met mondjesmaat naar Gasthuisberg. Dat is heel jammer, want het is een erg belangrijke site voor Leuven, zowel op het vlak van wonen, als van mobiliteit, als van handel.

Carl Devlies aan één van de laatste stadskankers

In het verleden werd al gesproken over goed 800 nieuwe woongelegenheden. Ook zou er een rotatieparking komen. Maar wat het uiteindelijk zal worden, is niet meer duidelijk. De stuurgroep begint opnieuw van nul. ‘Maar de kritiek die in 2004 werd geuit, kunnen we best opnieuw bekijken’, zegt Devlies. ‘Inmiddels moeten we rekening houden met nieuwe elementen, zoals de komst van de Bruulparking bijvoorbeeld.’

De mobiliteit van de hele omgeving wordt ook onder de loep genomen. ‘Je kan Hertogendal niet los zien van het hele project waar we met de benedenstad naartoe willen. Dat gebied is aan een grondige reorganisatie toe’, zegt Devlies. ‘De Brusselsestraat kent een ondermaatse commerciële bezetting, terwijl het een van de beste straten van Leuven zou kunnen zijn.’

De site blijft wel, zoals in de oorspronkelijke plannen, belangrijk voor woningen, al moet nog nagegaan worden welke soort er mogelijk is. Voorst is er plaats voor commerciële ruimten, gemeenschapsvoorzieningen en wat groen bij een opengelegde Dijle. Daarnaast wil de universiteit, die inmiddels de enige eigenaar van de site is, er een polikliniek realiseren. Verder wordt met de dienst Onroerend Erfgoed gekeken naar de monumenten op de site, zoals de oude stadsomwalling.

‘Zo vlak voor de verkiezingen is niet het ideale moment om dit dossier nieuw leven in te blazen. Maar deze laatste Leuvense stadskanker moet een prioriteit worden voor de volgende legislatuur. We zijn nu opnieuw vertrokken en het zal niet meer gestopt worden’, zegt Devlies.

Over twee jaar hopen ze bezig te zijn met de eerste afbraakwerken. De site vormt een drieluik met de stadsvernieuwingsprojecten Barbarahof en de Janseniussite. Enkel het Barbarahof werd inmiddels gerealiseerd.

 

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Dossierarchief
Volgende pagina: Kandidaten 2012