Pers

07:00:00, 28/08/2012

Carl stelt voor: Karin Brouwers Plaats 2 CD&V Leuven


Nog 47 dagen en het is zover: gemeenteraadsverkiezingen 2012. Voor CD&V Leuven komen er 45 gepassioneerde en getalenteerde kandidaten op. Wat opvalt is dat onze lijst een b(l)oeiend samengaan is van een jonge generatie en ervaren rotten. Als lijsttrekker kan ik alleen trots zijn op deze groep. Om hen alvast aan jullie voor te stellen, laten we elke dag 1 kandidaat aan het woord in een interview van 3 vragen. Vandaag bijt Vlaams parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Karin Brouwers de spits af.

Op welke realisatie ben je het meest trots?


Bijna 9 jaar mocht ik als schepen van ruimtelijke ordening en jeugd onze stad mee besturen. Op elk van die domeinen heb ik mooie dingen kunnen realiseren. Voor jeugd denk ik bijvoorbeeld aan het skatepark en de Mikado-speeltuin op de Philipssite en  de invoering van speelstraten. De belangrijkste realisatie was in mijn ogen de verdrievoudiging van de subsidies voor lokalen van jeugdverenigingen. Zo kregen jeugdbewegingen een serieus duwtje in de rug om hun lokalen te verbeteren op vlak van veiligheid en comfort. Als Vlaams parlementslid ijverde ik daarnaast ook met succes voor het behoud van de nachtbussen.

Voor ruimtelijke ordening denk ik dan automatisch aan alle grote projecten, waarvoor de fundamenten werden gelegd in het ruimtelijk structuurplan. Denk maar aan de hele stationsomgeving, de Centrale Werkplaatsen en de Vaartkom.  Ook voor mobiliteit was ik mee bevoegd en ben ik vooral trots op de verhoging van de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen tegenover pakweg 10 jaar geleden.

Wie heeft je geïnspireerd om in de politiek te stappen?

In het Heilig Hartinstituut had ik de laatste drie jaar een enthousiaste leraar geschiedenis. Hij deed mijn ogen open gaan over het belang van onze verworven rechten en vrijheden, de moderne democratie. Ik begon partijprogramma ’s te vergelijken en kwam in mijn studententijd terecht bij de Christen Democratische Studenten (CDS).

Ook thuis werd er aan tafel altijd hard gediscussieerd over politiek. Mijn vader was lid van het partijbestuur in Leuven. In 1988 wilde hij oorspronkelijk zelf voor het eerst opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De kleine deelgemeente Korbeek-Lo had immers nog nooit een verkozene gehad sinds de fusie. Mijn vrienden van het CDS kwamen toen echter allemaal zelf op in hun gemeente. Dus, waarom zou ik dat ook niet kunnen ? In die tijd waren er al genoeg mannen van middelbare leeftijd kandidaat. Een jonge vrouw kwam dus op in de plaats van de papa… en geraakte vanop de 38ste plaats vlot verkozen met meer dan 1000 stemmen.

Hoe kan je als Vlaams parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid nog werk en privé combineren?

Met een jonge drieling in huis aan politiek doen was zeker niet altijd een sinecure. De avondvergaderingen, de weekendactiviteiten… Ze doen de agenda snel dichtslibben. Organisatie is het toverwoord. Dingen die je kan uitbesteden, moet je uitbesteden. Ik heb ook altijd veel hulp gehad van familie. Maar je moet ook tijd houden voor jezelf, je echtgenoot en de kinderen. En dat vraagt een zekere dosering. Je kan in Leuven gemakkelijk van vrijdag- tot zondagavond naar allerlei activiteiten gaan, maar dan kun je beter kiezen. Toen de kinderen nog kleiner waren, was mijn principe “maximum drie activiteiten per weekend” en liefst dingen waar het gezin mee naar toe kon. Dat was als schepen van jeugd eigenlijk nog goed te doen. Zo gingen de dochters elk jaar mee naar de Winterspeeltuin. Een opening van een nieuw speelpleintje ? Hup, mee de schommels op. Vele feesten en eetfestijnen zijn ook kindvriendelijk en voorzien bijvoorbeeld een springkasteel of een kinderhoek.

Je moet ook je gezondheid goed in het oog houden. Sinds mijn veertigste ben ik bijvoorbeeld beginnen joggen bij de Leuvense atletiekclub, DCLA. Een aanrader voor alle mensen met een drukke job! Gaan lopen doe je immers waar en wanneer je wil.

 

Ontdek meer op: http://www.karin.brouwers.cdenv.be/

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Dossierarchief
Volgende pagina: Kandidaten 2012