Nieuws

16:08:51, 05/04/2014

Oplossing in zicht voor gerechtsgebouw

Het Leuvense gerechtsgebouw, dat al jaren in erbarmelijke staat verkeerd, wordt eindelijk hersteld. Ook rond het Luxemburgcollege is er duidelijkheid: een deel van de gerechterlijke diensten zal naar daar verhuizen. (Bron: Het Nieuwsblad)

Dat bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening en volksvertegenwoordiger Carl Devlies (CD&V), na een vraag in de Kamercommissie Financiën en Begroting aan Servais Verheirstraeten (CD&V), de staatssecretaris bevoegd voor de Regie van Gebouwen.

Het gerechtsgebouw aan het Smoldersplein is al jaren aan renovatie toe. Vorig jaar in januari vielen de pannen er letterlijk van het dak. 'De staatssecretaris heeft in de Commissie bevestigd dat alle bekende lekken in het dak hersteld zullen worden', zegt Devlies. 'Ook nieuwe lekken zullen meteen hersteld worden. Al is dat natuurlijk niet voldoende.'

Nog dit jaar zal de staatssecretaris een studiecontract toewijzen, om de volledige gevel te laten renoveren en het dak te herstellen. Er wordt ook werk gemaakt van een inkom voor mindervaliden. 'Het is belangrijk dat dat dossier klaar is, zodat het een prioriteit kan worden voor de nieuwe staatssecretaris', meent Devlies.

Verhuizing

Het heeft lang geduurd voordat deze beslissing er kwam. 'Een kwestie van prioriteiten voor de Regie der Gebouwen', stelt Devlies. 'Misschien kunnen we nu ook het derde verdiep van het gebouw renoveren en eventueel een cafetaria voor het personeel inplannen.' Alleen de eerste en tweede verdieping werden in 2007 gerenoveerd, omdat er niet meer budget uitgetrokken was door de toenmalige regering.

Ook rond het Luxemburgcollege is er meer duidelijkheid. 'Ik had gemerkt dat de werken daar al een jaar stil lagen', zegt Devlies. Dat werd veroorzaakt door een gewijzigde behoefteplanning binnen de federale overheidsdiensten. 'Er wordt nu een studietermijn van 1 jaar uitgeschreven en de werken zullen dan nog een jaar duren,' zegt Devlies. In het voorjaar van 2016 is het gebouw volledig klaar en dan verhuizen de rechtbank van koophandel, arbeidsrechtbank en auditoraat naar daar. 'Dat was al langer het plan, maar er was twijfel over ontstaan', verklaart Devlies. 'Nu is dat dus opnieuw bevestigd.'

Deel dit nieuwsbericht

Share on FacebookVolgende pagina: Nieuwsarchief