Nieuws

14:06:36, 05/04/2014

Bom onder afkoopwet

Het Grondwettelijk Hof heeft een bom gelegd onder de minnelijke schikking, die fraudeurs de kans geeft om hun straf af te kopen. Door het arrest kan het diamantbedrijf Omega Diamonds zelfs een deel terugeisen van de miljoenenboete die ze onlangs moest ophoesten, zegt fiscaal specialist Michel Maus. (Bron: Het Nieuwsblad)

De minnelijke schikking was de voorbije dagen al de inzet voor een felle politieke discussie. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) wond er geen doekjes om en pleitte ronduit voor het afschaffen ervan. Dat grote fiscale fraudeurs hun straf kunnen afkopen en zo de geloofwaardigheid van Justitie ondergraven, kan voor hem niet langer. De liberalen en christendemocraten zijn dan weer wel een warm pleitbezorger van het systeem.

Het Grondwettelijk Hof gooide donderdag nog wat meer olie op het vuur door een aantal cruciale elementen uit de regeling te vernietigen. Dat de fiscus én het parket elk een boete opleggen voor eenzelfde feit kan niet, oordeelt het hoogste rechtsorgaan van het land. Indien de fiscus al is opgetreden - en in het geval van de miljardenfraude van Omega Diamonds bijvoorbeeld al een boete van 150 miljoen euro heeft opgelegd - kan het parket achteraf niet nog eens 10 miljoen eisen. 'Alle al afgesloten schikkingen zijn dus nietig', concludeert Michel Maus. Volgens hem kunnen de betrokkenen nu de boetes terugeisen die het parket heeft opgelegd.

Maar daarnaast ligt ook de afkoopwet zelf op apengapen. 'Dit is een bom onder de lopende fraudedossiers. Wat gaat er gebeuren nu er een juridisch vacuüm is ontstaan?' vraagt de fiscalist zich af. Ondertussen wordt het risico dat de dossiers verjaren groter.

Binnen de regering zelf wordt voorzichtig gereageerd. Crombez noemt de reacties op het arrest voorbarig. Hij heeft juridisch advies ingewonnen en wacht af. Maar dat er gesleuteld zal moeten worden aan de wet is zeker. En met de verkiezingen voor de deur kan een nieuwe regeling nog een tijd op zich laten wachten. Zeker wanneer er niet snel een regering is. En politiek liggen de kaarten zeker niet makkelijk. 'Dit is een zeer ongelukkig moment. Maar de fundamenten van de wet moeten zeker behouden blijven', benadrukt Carl Devlies (CD&V), Kamerlid en voorganger van John Crombez op Fraudebestrijding.

Deel dit nieuwsbericht

Share on FacebookVolgende pagina: Nieuwsarchief