Nieuws

19:39:36, 12/03/2014

Muur Klein Begijnhof blijft (voorlopig) staan

Leuven - De bewoners van het Klein Begijnhof hebben voorlopig hun slag thuisgehaald. De begroeiing op de grote muur in hun straat wordt voorlopig niet gesnoeid en de muur zelf wordt ook niet meteen afgebroken. (Bron: HLN)

Aanvankelijk zou een sloopfirma gisterochtend in alle vroegte de begroeiing van de muur halen en de muur zelf zou binnen een tweetal maanden gesloopt worden. Maar de buurt zag dat allemaal niet zitten. "De muur staat de nieuwe woonwijk die ViRiX erachter bouwt en waar wij niets tegen hebben, niet in de weg. Integendeel, het is een groene plek in de stad, een broedplaats voor vogels. Laat die muur staan en maak er eventueel poorten en openingen in, om zo de verbinding tussen de bestaande en de nieuwe wijk te maken."

Kleine overwinning

Afgelopen zondag gaven de buurtbewoners de nodige ruchtbaarheid aan de zaak en gisterochtend besliste de stad dan om de snoeibeurt tegen te houden. "De duurzaamheidsambtenaar vond het een slecht idee om nu te gaan snoeien, vermits het broedseizoen in volle gang is. Daarom wordt die snoeibeurt uitgesteld tot september. Een kleine overwinning, die we 's avonds met een barbecue op straat gevierd hebben. Toch weten we dat de strijd niet gestreden i. s. Maar we hopen de komende maanden rustig rond de tafel te kunnen zitten met ViRiX en de stad. Hopelijk kunnen we alsnog bekomen waar we al sinds 2009 voor ijveren: het behoud van de muur." Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) is bereid om de bemiddelende rol op zich te nemen. Al geeft hij toe dat de stad ViRiX de vergunning gaf om de muur te slopen. "Er blijft sowieso een scheiding tussen de nieuwe en de oude wijk, in de vorm van een groenscherm. Maar ik wil gerust met de buurt praten en bemiddelen. Dat doe ik zo vaak." 

 

Deel dit nieuwsbericht

Share on FacebookVolgende pagina: Nieuwsarchief