Nieuws

19:38:37, 24/02/2014

Groot Fiscaal Verkiezingsdebat

Op 18 februari nam Carl Devlies deel aan het groot fiscaal verkiezingsdebat van de Antwerp Tax Academy en het advocatenkantoor Tiberghien Advocaten. Het debat werd gevoerd door een panel van politici die deel uitmaken van de Gemengde Parlementaire Commissie belast met de fiscale hervorming en door een reflectiepanel samengesteld uit onafhankelijke deskundigen.

 

4036931036.jpg wordt weergegeven

 

 

Het centraal thema van het debat was de fundamentele hervorming van het Belgisch belastingstelsel. Kamerlid Carl Devlies verduidelijkte dat een daling van de belastingen op arbeid essentieel is voor CD&V. Mensen die werken moeten netto meer loon overhouden. CD&V wil dit realiseren door het verhogen van de belastingvrije som.

 

De belastingvrije som is het gedeelte van het inkomen waarop geen belasting moet betaald worden. CD&V wil in de volgende regeerperiode het belastvrij deel verhogen tot 9800 euro. Concreet betekent dit dat iedereen die belastingen betaald een korting krijgt van 700 euro. De maatregel die CD&V voorstelt, werd verdedigd door verschillende experten in de commissie fiscale hervorming in het parlement. Ook de Hoge Raad voor Financiën schrijft in haar advies dat het verhoging van de belastingvrije som een goede maatregel is omdat deze meer mensen aan het werk zal zetten. Door werken aantrekkelijker te maken zullen meer mensen aan de slag gaan.

 

Carl Devlies stelde daarnaast voor om verder in te zetten op een fiscale dialoog. De fiscale dialoog werd opgestart door minister Koen Geens en is een eerste stap in een nieuwe relatie tussen burger en overheid. CD&V is grote voorstander van een betere relatie tussen de belastingplichtigen en de fiscus. De burger kunnen vertrouwen op vaste gedragsregels van de overheid. Nieuwe fiscale wetten dienen op voorhand te worden aangekondigd. Daarnaast kunnen er extra mechanismen worden uitgewerkt om betere fiscale wetgeving tot stand te brengen.

 

Het groot fiscaal verkiezingsdebat werd afgesloten door een toespraak van de minister van Financiën Koen Geens.

 

 

Deelnemers groot fiscaal verkiezingsdebat

Moderator: Kathleen Cools - journalist VR

Politiek panel: Meyrem Almaci - Groen, Rik Daems - Open Vld, Carl Devlies - CD&V, Dirk Van der Maelen - sp.a, Veerle Wouters - N-VA

Reflectiepanel: prof. dr. Bea Cantillon - UAntwerpen en ATA, Peter De Keyzer - hoofdeconoom BNP Paribas-Fortis, Ivan Van de Cloot - hoofdeconoom Itinera Instituut en Antwerp Management School, Koen Van Duyse - Tiberghien Advocaten

Deel dit nieuwsbericht

Share on FacebookVolgende pagina: Nieuwsarchief