Nieuws

15:09:16, 07/02/2014

Verjaring dreigt voor 212 fraudezaken!

Maar liefst 212 fiscalefraudezaken en 343 witwaszaken zijn na vijf jaar onderzoek nog niet voor de raadkamer verschenen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Annemie Turtelboom op vraag van CD&V kamerlid Carl Devlies. (Open VLD). (Bron: De Tijd)

Carl Devlies, Kamerlid en ex-staatssecretaris voor Fraudebestrijding, vroeg de 'indrukwekkende' cijfers op bij Turtelboom. 'Het is een reëel gevaar dat die 555 zaken verjaren', waarschuwt Devlies. Dat fiscalefraudezaken en onderzoeken naar witwasoperaties aanslepen, is vorig jaar meermaals tot uiting gekomen. Het bekendste voorbeeld is de fraudezaak over de textielgroep Beaulieu waarvoor de Belgische staat al is veroordeeld omdat de zaak te lang bleef aanslepen. Volgens Devlies liep de Belgische staat alleen al in 2013 minstens 170 miljoen euro mis door verjaringen. Maar uit cijfers van Turtelboom blijkt dat ook honderden andere zaken dreigen af te stevenen op verjaring. Liefst 212 fiscale fraudezaken zijn al sinds juli 2008 in onderzoek. Dat betekent dat ze nog niet voor de raadkamer zijn verschenen. Voor witwaszaken staat de teller op 343. 'Als justitie niet goed werkt, is dat een groot probleem voor de fraudebestrijding', zegt Devlies. 'Wat voor zin heeft het strenge straffen in te voeren als het toch niet tot een veroordeling komt?' Volgens Devlies is het perfect mogelijk dat een fiscaal onderzoek na maximaal twee jaar is afgerond. 'Men probeert te veel de allerlaatste steen boven te halen', vindt hij. Van de vijf grote rechtsgebieden in ons land spant Luik de kroon met 102 fiscalefraudezaken die na vijf jaar nog altijd in onderzoek zijn. Brussel volgt met 54, Bergen met 36, Antwerpen met 14 en Gent met 2. De witwasonderzoeken die lang aanslepen situeren zich vooral in Brussel (121), gevolgd door Antwerpen (83), Luik (71), Bergen (46) en Gent (22). Om de achterstand weg te werken nam Turtelboom wel al een reeks maatregelen. Zo komen er zes extra fiscaal substituten bij de parketten. En het parket-generaal van Brussel werd versterkt met twee extra substituten-procureur-generaal, net omdat in Brussel de meest fiscalefraudezaken worden behandeld. Maar volgens Devlies is er meer nodig. Hij stelt voor het 'minigerechtelijk onderzoek' uit te breiden. Dat moet toelaten dat het openbaar ministerie zelf de mogelijkheid krijgt bepaalde, meer ingrijpende onderzoeksdaden te verrichten om zo sneller te kunnen dagvaarden in bepaalde zaken.Devlies begrijpt niet waarom Turtelboom en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) dat nog niet hebben ingevoerd. 'Het staat nochtans in het regeerakkoord.'

KORT

Van de vijf grote rechtsgebieden in ons land spant Luik de kroon. Daar zijn 102 fiscalefraudezaken na vijf jaar nog altijd in onderzoek. Minister van Justitie Turtelboom nam al een reeks maatregelen om de achterstand weg te werken, maar volgens Carl Devlies is meer nodig. Hij stelt voor het 'minigerechtelijk onderzoek' uit te breiden.

 

Deel dit nieuwsbericht

Share on FacebookVolgende pagina: Nieuwsarchief