Dossiers

20:32:05, 30/08/2013

Kraslot met Astrid Bryan is een brug te ver!

Met het kraslot 'Bling Bling by Astrid Bryan' heft de Nationale Loterij volgens critici een nieuwe, verwerpelijke 'belasting op domheid'. Het is géén overheidstaak om gokverslavingen te stimuleren, aldus de hulpverlening. Eén ding is zeker: als het krasbiljet aanslaat, zal er een aardige geldstroom richting schatkist stromen. De Nationale Loterij is dewin for life voor de overheid, wat meteen ook de voortdurende stroom aan nieuwe producten verklaart. (Bron: De Standaard)

'Het is niet de taak van de overheid om de goklust aan te wakkeren', zegt psychiater Pieter Roosen, gespecialiseerd in gokverslaving en ook economen waarschuwen voor de kwalijke gevolgen. 'Er is een significant verband tussen gokken en armoede', weet professor Johan Albrecht (UGent). 'Overal ter wereld verkopen loterijen het merendeel van hun producten in steden en gemeenten met een laag gemiddeld inkomen. En daar wringt het schoentje. Want een lottoformulier, krasbiljet of kansspel is eigenlijk een vorm van vrijwillige belasting. Vandaar dat gokken een 'belasting op domheid' wordt genoemd. En niet onterecht.'

Parlementaire vraag

Kamerlid en oud-staatssecretaris Carl Devlies (CD&V), de vader van de strenge wet op de kansspelen, vindt ook dat de overheid maar beter haar rol als organisator/moderator opneemt. 'Dat de Nationale Loterij met een figuur als Astrid Bryan appelleert aan de jeugd, vind ik een brug te ver. Enerzijds krijgen de verkooppunten steeds vaker controles vanmystery shoppers om te checken of ze geen gokproducten aan minderjarigen verkopen, anderzijds brengt de Loterij nu zelf een voor hen verleidelijk lot uit.' Die kritiek uit ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Devlies gaat er een parlementaire vraag over stellen aan de voogdijminister, zijn partijgenoot Koen Geens. Die benadrukt dat het krasbiljet met Astrid Bryan volgens de regels tot stand gekomen is.

 

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Carl
Volgende pagina: Lokale dossiers