Lokale dossiers

18:30:16, 29/06/2013

Pensioenlasten bedreigen gunstige toestand stadsfinanciën.

De stad Leuven zal in de toekomst 15 miljoen euro extra moeten ophoesten aan pensioenlasten. Die extra lasten worden volgend jaar al ingevoerd, maar zullen tegen 2016 op kruissnelheid zijn. Hoe de stad dat zal oplossen, onderzoekt ze nu. (Bron: HLN)

"Voor alle duidelijkheid: eind 2012 hebben we onze financiën gunstig afgesloten met 53.219.978 euro", zegt schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V). "We hadden ook nog heel wat reserves: meer dan 46 miljoen euro. Ook onze schuld kende een neerwaartse trend. De toestand is dus verbeterd in de loop van de voorbije legislatuur."
           
Maar er is slecht nieuws op komst: de stijging van de pensioenlasten. "We hebben berekend dat die ons 15 miljoen euro extra zullen kosten: 5 miljoen voor de stad en 10 miljoen voor het OCMW. En die extra kost kunnen we niet oplossen met onze reserves. We zullen dus minder kunnen investeren. Ik excuseer me nu al bij de aannemers en de werknemers in de bouwsector. Toch vind ik het de taak van de Vlaamse overheid om iets te doen. Anders zullen veel gemeenten hun belastingen moeten verhogen. Iets wat wij in ieder geval niet van plan zijn. Ook aan het personeel willen wij niet te veel raken, maar in veel andere steden en gemeenten wordt het een bloedbad. Het schoentje knelt echter bij de Vlaamse Overheid. Niemand heeft de laatste 20 jaar zoveel personeel aangeworven als de Vlaamse overheid. Dat is gemakkelijk als je hun pensioenen laat uitbetalen door de federale overheid. Ik zeg niet dat Vlaanderen met geld gooit, maar ze zou wel voorrang kunnen geven aan het redden van het gemeentelijk niveau."

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Dossiers
Volgende pagina: Federale dossiers