Lokale dossiers

12:20:47, 26/06/2013

Conscienceplein moet gezellige buurt worden.

De stad Leuven en sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal gaan het Conscienceplein een nieuw uitzicht geven. Er komen 33 sociale huurwoningen tussen de Parkstraat en de Weldadigheidsstraat. Ook het plein zelf krijgt een nieuwe invulling. De initiatiefnemers hopen dat de buurt zich deze keer wel kan vinden in de plannen en niet opnieuw naar Raad van State trekt. (Bron: HLN)

"Het Conscienceplein ligt in een wat rommelige omgeving. Het is een knooppunt van verschillende straten", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V). "We willen er een gezellig plein van maken, waar kinderen kunnen spelen, jongeren sporten en de buurt gezellig kan keuvelen." De stad Leuven pakt het plein aan, geholpen door de ontwerpers van Grontmij.   
"Het is de bedoeling om het hele plein verkeersvrij te houden", vervolgt Devlies. "Wel voorzien we een fietspad dat dwars over het plein loopt, van de Vesaliusstraat richting Meunierstraat. Op het plein behouden we een basketveldje en voorzien we enkele grasvlaktes, een petanquebaan, ondergrondse glascontainers en de toegang tot een ondergrondse parking voor 33 wagens en 25 fietsen. Die parking komt letterlijk onder het plein te liggen." In de zone tussen de Parkstraat, het Conscienceplein en de Weldadigheidsstraat wil Dijledal 33 sociale woningen bouwen. Architectenbureau a33 tekende daar de plannen voor uit. "In de vroegere stadsschool, een beschermd monument parallel met de Weldadigheidsstraat dat enkele jaren geleden nog gekraakt werd, zullen we acht duplexwoningen onderbrengen, met elk drie slaapkamers", vertelt Ludo Bekker van a33. "De gevel blijft behouden, maar we bouwen erachter nog een nieuwe gevel. Door de ramen uit de oorspronkelijke gevel te vervangen door metalen schrijnwerk kunnen we terrassen aanleggen tussen de twee gevels." "In de rest van het project zijn de woningen kleiner, met maximum 2 slaapkamers. Het gaat dan telkens om nieuwbouw: drie eengezinswoningen en 22 appartementen, verspreid over twee gebouwen. De woningen zijn gebouwd rond een centraal binnenplein, dat haaks op het Conscienceplein staat. Langs daar zal ook een toegang zijn tot de huidige school De Appeltuin."          
"Tot slot voorzien we voor de vroegere stadsschool ook een speelpleintje voor jonge kinderen."

Raad van State

Dijledal hoopt met de bouw te starten in de tweede helft van 2014. In de veronderstelling dat de buurt deze keer niet dwars ligt. Die trok in het verleden namelijk naar Raad van State, waardoor de plannen al twee keer strandden. "Maar intussen is het beschermingsbesluit gewijzigd, zodat we niks moeten afbreken wat beschermd is", vervolgt Bekker. "In principe is er dus geen reden meer om naar Raad van State te stappen. Daarnaast proppen we het terrein niet vol: net als de rest van de buurt varieert dit project van 2 tot 5 bouwlagen. En we voorzien een drietal woningen meer dan in de vorige plannen, maar die zijn wel een stuk kleiner in volume: toen hadden we woningen met 4-5 slaapkamers. Kortom: we hebben rekening gehouden met de gevoeligheden."

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Dossiers
Volgende pagina: Federale dossiers