Federale dossiers

20:03:52, 21/06/2013

Schaf belastingkrediet voor asielzoekers af!

Het is onlogisch dat asielzoekers belastingen terugbetaald krijgen voor de kinderen die ze ten laste hebben. “Het kan niet de bedoeling van ons fiscaal systeem dat asielzoekers een belastingkrediet krijgen voor de kinderen die ze ten laste hebben, ze hebben hier nooit gewerkt of nooit belastingen betaald en krijgen plots een cheque van meer dan duizend euro.” (Bron: De Standaard)

CD&V-kamerlid Carl Devlies en zijn OpenVLD-collega Luk Van Besien kaartten dat probleem vorige dinsdag aan in de kamercommissie Financiën. 'Voor alle duidelijkheid, het was wel toeval dat we beiden op hetzelfde moment deze vraag gesteld hebben', zegt Devlies.

Asielzoekers die ons land binnenkomen worden in het zogenaamde wachtregister ingeschreven waardoor ze automatisch een rijksregisternummer krijgen.

'Als gevolg daarvan krijgen ze een belastingbrief die vaak door hun advocaten wordt ingevuld', zegt Van Biesen. 'Aangezien de asielzoekers in principe geen inkomen hebben, betalen ze geen belastingen, maar ze kunnen wel rekenen op een belastingkrediet voor hun kinderen ten laste.' Een belastingkrediet is een fiscale aftrek die niet alleen afgetrokken wordt van de te betalen belastingen, maar bovendien uitgekeerd wordt als er helemaal geen belastingen betaald moeten worden.

Aparte code

'Het is niet de bedoeling om iets af te pakken', zegt Carl Devlies. 'Maar het belastingkrediet is hier niet voor bedoeld. Er is een regeling in ons land om asielzoekers op te vangen en bij te staan. Het is toch veel zuiverder als één instantie beslist waar elke asielzoeker recht op heeft.'

Hoeveel asielzoekers jaarlijks een belastingkrediet ontvangen voor hun kinderen ten laste is niet geweten. 'Iedereen met een rijksregisternummer moet een belastingaangifte indienen en wij weten gewoonweg niet wie daarvan asielzoeker is', zegt Francis Adyns, woordvoerder van Financiën.

De oplossing voor het 'probleem' hoeft ook niet zo moeilijk te zijn, meent Van Biesen. Hij pleit ervoor om in het rijksregister een aparte code te creëren voor asielzoekers zodat ze geen belastingaangifte meer krijgen.

De twee parlementsleden kregen tot hun frustratie een standaardantwoord van staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) die antwoordde in naam van minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Hij herhaalde gewoon nog eens de bestaande situatie. 'Al twee jaar probeer ik dit probleem op tafel te leggen', zegt Van Biesen.

De bal ligt in het kamp van Geens (CD&V). 'Volgende week vindt over deze kwestie een overleg plaats met het kabinet Asiel en Migratie', luidt het daar.

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Lokale dossiers
Volgende pagina: Dossierarchief