Lokale dossiers

11:16:28, 04/06/2013

Leuvense glasramen zijn eindelijk weer thuis!

Acht prachtige glasramen die jarenlang in een kelder van Yale University in een kist zaten, zijn teruggekeerd naar de Abdij van 't Park bij Leuven, waar ze vandaan komen. (Bron: De Standaard)

Er wordt vaak geklaagd over erfgoed dat vertrekt. Daarom is het mooi dat er ook weleens belangrijk erfgoed naar ons land terugkeert. De komst van acht 17e-eeuwse glasramen van de Leuvense meester Jan de Caumont uit Amerika, maakt een einde aan twee eeuwen omzwervingen.

De bijna negenhonderd jaar oude Abdij van 't Park, schilderachtig gelegen op een uitgestrekt domein met vijvers en een watermolen, wordt volop gerestaureerd. In 2018 moeten de werken klaar zijn. Als onderdeel van die restauratie gingen specialisten op zoek naar de oorspronkelijke glasramen uit de kloostergang van de norbertijnen, die verspreid raakten over Amerikaanse en Europese musea en privé-collecties.

De reeks waarover het gaat, bestaat uit 41 glasramen met taferelen uit het leven van Sint­Norbertus. Jan de Caumont heeft er negen jaar aan gewerkt, van 1635 tot 1644. Het resultaat wordt als een hoogtepunt van de glasschilderkunst in de Nederlanden beschouwd. Vooral de delicate kleuren die de kunstenaar bereikte door met emailverf op ongekleurd glas te schilderen, zijn een lust voor het oog.

Vriendenprijsje

Ten tijde van de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven en haar bezittingen genationaliseerd. Pas in 1836 werd ze heropgericht. In de tussentijd zagen de norbertijnen zwarte sneeuw. In 1828 verkochten ze hun kostbaarste kunstbezit, waaronder de glasramen van Jan de Caumont, aan de Brusselse reder en handelaar Jean-Baptiste Dansaert. Na zijn dood raakten de glasramen via de kunsthandel verspreid over de halve wereld.

Een groot deel ervan kwam in de 19e en het begin van de 20e eeuw terecht in de VS. Rijke Amerikanen hielden van oude glasramen omdat ze zo decoratief zijn en ideaal om grote ruimtes op te luisteren. Via legaten en schenkingen belandden de meeste Leuvense glasramen in musea, waaronder de Corcoran Art Gallery in ­Washington.

Yale University kreeg in 1942 via een legaat acht glasramen cadeau. Ze werden opgeborgen in het depot, maar nooit geëxposeerd. Toen de universiteit te horen kreeg dat de Abdij van 't Park dit erfgoed graag wilde recupereren om het op zijn oorspronkelijke plaats in de kloostergang te tonen, vond ze dat wel een goed idee.

Voor een 'vriendenprijs' van 50.000 dollar (38.000 euro) verkocht ze de acht glasramen aan de Vlaamse Gemeenschap. Vorige week keerden ze naar Leuven terug.

In de volgende jaren zullen de glasramen gerestaureerd worden en teruggeplaatst in de kloostergang van de abdij. Eerder waren al zes andere glasramen teruggekeerd, wat het totaal op veertien brengt. Maar de vriendenvereniging van de abdij zet haar zoektocht voort. Het einddoel blijft om alle bewaarde glasramen terug te halen.

Naast de glasramen behoort ook het stucwerk in de bibliotheek tot de troeven van de abdij. Dat werd vervaardigd door de 17e-eeuwse kalksnijder Jan Christiaan ­Hansche en werd eveneens recent gerestaureerd. Grote delen van de abdij zullen na de restauratie een nieuwe bestemming krijgen, maar er blijft plaats voor een kloostergemeenschap en een museum voor religieuze kunst.

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook


Vorige pagina: Dossiers
Volgende pagina: Federale dossiers