19:42:59, 01/04/2014

Nieuwe samenwerking pakt bouwovertredingen strenger aan

Zware bouwovertredingen zullen in de toekomst strenger en consequenter worden aangepakt in Leuven. Dat is het gevolg van een protocol dat de stad Leuven, het Vlaams Gewest, het parket en de Leuvense politie hebben ondertekend.(Bron: HLN)

"We zijn in Leuven best streng wat onze vergunningen betreft",aldus schepen van Ruimtelijke Ordening CarlDevlies (CD&V). "Maar dat vertaalde zich niet altijd in strenge controles. Omdat we er niet de tijd voor hadden, of omdat de neuzen niet allemaal in dezelfde richting stonden."

Daarom beslisten stad Leuven, Vlaams Gewest, politie (die veel overtredingen vaststellen) en het parket enkele maanden geleden om te gaan samen zitten en de prioriteiten van bouwovertredingen vast te leggen. "Het protocol is niet afdwingbaar, maar het geeft aan dat iedereen het erover eens is dat strengere controles nodig zijn", vervolgt Devlies. "En ook het parket wilde gelukkig mee." Het Vlaams Gewest en de stad leggen elk hun eigen prioriteiten. "Wij focussen meer op natuurgebieden", zegt Els Van de Beek van het Vlaams Gewest. Bij de stad liggen de prioriteiten anders. "Het grootste probleem in Leuven is dat van het onvergund opdelen van gezinswoningen in kamers", zegt Kathleen Lambié van de dienst bouwen. "Van de 84 pv's die we vorig jaar uitschreven, hadden er bijvoorbeeld 60 te maken met het opdelen van huizen. Een tweede tendens die we strenger gaan aanpakken, is het verharden van de voortuin. Dat willen we niet, omdat het straatbeeld er niet fraaier door wordt. En uiteraard dulden we het ook niet als iemand bouwt of verbouwt zonder vergunning."

De dossiers die geen prioriteit vormen, wil de stad zo veel mogelijk uit de weg gaan. "Vaak zitten die dingen op de grens van burenruzies", vervolgt Lambié. "Een omheining, een tuinhuis, daar willen we minder tijd in steken." 

Deel dit nieuwsbericht

Share on Facebook